Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 28/07/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Antal Erika, Lokodi Imre
Titlul articolului: RMDSZ–MPP: külön utakon - Sikertelenül tárgyalt a két magyar alakulat a hétvégén Marosvásárhelyen
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2101&cikk=73872

Numele cotidianului

Visszautasította a Magyar Polgári Párt (MPP) az RMDSZ ajánlatát az őszi parlamenti választásokon való közös jelöltállításra. Az RMDSZ, az  Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az MPP képviselőinek hét végi, marosvásárhelyi találkozóján sem Markó Béla RMDSZ-elnök, sem Szász Jenő, az MPP elnöke nem vett részt.

Borbély: nincs idő újabb tárgyalásra

„Úgy látjuk, hogy az MPP vezetősége elszigetelődött, szembement Tőkés Lászlóval, és ugyanúgy szembement Orbán Viktorral is” – fejtette ki lapunknak véleményét az RMDSZ tárgyalóbizottságát vezető Borbély László fejlesztési miniszter.

Noha Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök, Tőkés László brüsszeli irodavezetője bizakodó, és látna még esélyt a megegyezésre, Borbély az ÚMSZ-nek egyértelműen kijelentette: az RMDSZ-nek nincs ideje várakozó álláspontra helyezkedni, vagyis ő – Szilágyival ellentétben – már nem látja a megegyezés esélyét. „A szövetség naptári tervet állított össze, augusztus 4-én megkezdődnek a parlamenti képviseleti jelölések, a listát szeptember 8-ig le kell zárni” – jelentette ki Borbély.

RMDSZ–MPP: szemben egymással. Szilágyi Zsolt (középen) az EMNT-s közvetítő

Fotó: Csernik Attila

RMDSZ–MPP: szemben egymással. Szilágyi Zsolt (középen) az EMNT-s közvetítő

Markó: véget ért a párbeszéd

„A politikában fel kell ismerni a pillanatokat, és én sajnálom, hogy az MPP nem ismerte fel, és nem élt a lehetőséggel” – jelentette ki Markó Béla szombati, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ-elnök bevallása szerint arra számított, hogy az MPP elfogadja a belső koalícióra tett ajánlatot, hiszen szerinte nem volt semmilyen oka a visszautasításra.

„A választási együttműködéssel kapcsolatos párbeszédet az MPP-vel lezártuk, de az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, annak elnökével, Tőkés Lászlóval tovább folytatjuk, mivel nem rajtuk múlt, hogy nem sikerült megegyeznünk – mondta Markó. – Az RMDSZ-en kívül más magyar politikai alakulat nem fog bejutni a parlamentbe” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Szász Jenőnek második alkalommal sikerült megtorpedóznia az együttműködést.

„De mivel az MPP-ben is vannak értékes emberek, az RMDSZ nyitott és bárki indulhat a listáin, amennyiben politikai képességekkel rendelkezik” – mondta. Az őszi választásokra való felkészülés folyamatáról a szövetségi elnök elmondta, jövő pénteken, augusztus 1-jén Kolozsváron ül össze a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa, illetve a Szövetségi Állandó Tanács dönteni a kampánystáb létrehozásáról és az RMDSZ üzenetének megfogalmazásáról.

Tőkés: Szász az akadály

A felek között továbbra is közvetíteni kíván Tőkés László. Az EMNT elnöke szerint feltétlenül szükség van a két szervezet közötti megegyezésre. „Hosszú ideig Markó Béla akadályozta a megegyezést, aki most nyitottságot tanúsít, ezúttal viszont Szász Jenő akadályozza” – jelentette ki Tőkés az MTI-nek, kifejezve reményét, hogy az MPP-elnök a jövőben nem lesz már akadálya az egyezségnek. A püspök megbeszélésre hívta mára, Nagyváradra az MPP elnökségének tagjait.

Árus: a Bernády Ház nem a Trianon-palota

Árus Zsolt, az MPP alelnöke elégedett, hogy az RMDSZ tárgyalópartnernek tekinti az MPP-t, de hozzátette: a marosvásárhelyi Bernády Ház nem a Trianon-palota, itt két egyenlő fél ült tárgyalóasztalhoz. Árus cáfolta, hogy pártja elutasította volna az RMDSZ ajánlatát.

„Elveink szerint nem az RMDSZ-nek, hanem az erdélyi magyarságnak kell, hogy legyen parlamenti képviselete. Ha közösen fordulunk az országos választási hatósághoz, és ha az RMDSZ-nek van igaza, hogy pártszövetségekre nem érvényes a 6-3-as választási küszöb, akkor hajlandók vagyunk tárgyalni egyéb együttműködési módszerekről is” – fogalmazott.